Over de Geefmaand

Niet december, maar november is dit jaar de échte geefmaand!

In november 2013 gaan tientallen enthousiastelingen de 'geefuitdaging' aan: gedurende een maand geven zij iedere dag iets aan een ander. Een tastbaar geschenk, een helpende hand, onverdeelde aandacht of welke andere gift dan ook. Soms aan een goede bekende, soms aan een volslagen vreemde. Soms piepklein en soms wat groter. Maar altijd met volle overgave, en zonder er iets voor terug te verlangen. Op dit gemeenschappelijke blog wisselen de deelnemers ervaringen uit.

Meedoen?

Ook jij kan je nog aanmelden om mee te doen! Het geeft niks als je een beetje later in de maand aanhaakt. Laat een reactie achter op dit blog of stuur een mailtje naar verdubbeldame[at]gmail.com.

Hoe het tot stand kwam

De Geefmaand is een initiatief van bloggers MirjamDownUnder en de Verdubbeldame. De website 'Geefmaand November' wordt beheerd door de Verdubbeldame, maar alle deelnemers worden uitgenodigd om co-auteur te worden en stukjes te schrijven over hun ervaringen.

Wie is die Verdubbeldame dan? De Verdubbeldame is een naïeve wereldverbeteraarster die de inzet van anderen voor een betere wereld verdubbelt. Niet in geld, maar in daden. Via haar site laten mensen weten welke goede daad zij bereid zijn te verrichten voor mens, dier of milieu. De Verdubbeldame treedt in hun voetsporen door precies hetzelfde te gaan doen, en vervolgens blogt zij daar over. Andere mensen kunnen op hun beurt de actie verder 'verdubbelen'. Zo kan een kleine, individuele, stap uiteindelijk een grootse impact hebben.

Mirjam maakte gebruik van deze verdubbeldienst. In juli 2013 stuurde zij de Verdubbeldame het boek ’29 Geschenken’ van Cami Walker toe, met een verzoek erbij: “Ken je dit boek? In het kort komt het erop neer dat je je eigen leven verrijkt door te geven, 29 dagen lang. Vorig jaar heb ik dit gedaan en idd, het is een mooie ervaring. Dit jaar wil ik het weer doen, en nu voor het echie. Voor de ervaring is het nl beter om bij te houden wat je weggeeft en dat heb ik afgelopen jaar niet gedaan.” Impliciet lag hierin het verzoek: "Verdubbeldame, wil je ook meedoen?"

De Verdubbeldame was meteen enthousiast, maar het leek haar wel zo leuk om de uitdaging tegelijkertijd met Mirjam en eventuele anderen aan te gaan. Ze vroeg Mirjam een maand te prikken, die bedacht dat november erg geschikt zou zijn: "Duurt nog even, maar dan kunnen in de tussentijd nog meer Verdubbelaars het boek lezen. Kunnen we mooi met z'n allen in de spirit van de feestmaand komen ;)"

Er kwam een oproep op de Verdubbeldame-site en het animo bleek groot. Binnen korte periode lieten een stuk of twintig mensen weten mee te willen doen met de uitdaging. Dat aantal is nog steeds groeiende.

Hoe moet het?

"Ja, ik wil meedoen!" denk je nu misschien. Maar wat zijn dan de spelregels?

Hoe je de maand invulling wilt geven, en hoeveel tijd en geld je er aan wilt besteden, is helemaal aan jou zelf. De een legt het liefst de eigen familie en vrienden in de watten, terwijl de ander zich wil richten op de buitenwereld. Alles kan en mag, en ook een lege portemonnee hoeft geen belemmering te zijn. Het belangrijkste is dat je het geven met aandacht doet, en dat je dingen kiest die bij je passen, zodat je vanuit je hart kunt geven.

Je komt het meest in de ‘flow’ van de maand als je dagelijks voor jezelf je ervaringen vastlegt, maar ook welke cadeautjes er op je eigen pad zijn gekomen. Dit dagboekje mag je helemaal voor jezelf houden, maar je mag je verhalen ook delen via dit blog of via een ander kanaal.

Geven en ontvangen

"Ja maar, wat heb ik nou te geven? Ik heb geen tijd en geen geld, en ben ook niet ergens bijzonder goed in." Stel dat je dat denkt, dan is het juist mooi om eens te ervaren wat er gebeurt als je je focust op het positieve. Geef gedurende de dag je zintuigen eens extra de kost. Overal dienen zich gelegenheden voor om een ander op een eenvoudige manier een geluksmoment te bezorgen. Die mevrouw die zo verwoed in haar zakken zoekt naar een munt voor het winkelkarretje, de zwerver die daar dag in dag uit met zijn daklozenkrant staat, de kat die al zo lang geen uitgebreide knuffelbeurt heeft gehad, die inzamelingsactie voor Syrische vluchtelingen op tv, je partner die uitgeput uit zijn werk komt, je tante in het verpleegtehuis die bijna nooit bezoek krijgt, dat jasje dat jou niet meer past maar dat die vriendin vast prachtig staat, die drukke collega die nog geen tijd had een kopje koffie te halen, een stapeltje gelezen tijdschriften voor de zieke buurvrouw, je neefjes slaapkamermuur die nodig een likje verf kan gebruiken... Door het geven leg je de focus op wat je de wereld wél te bieden hebt, op een gevoel van overvloed, in plaats van op wat je allemaal niet kan, een gevoel van schaarste.

"Nou, dat geven vind ik niet zo moeilijk, het is juist veel lastiger om te ontvangen," meenden enkele deelnemers al. De Geefmaand is een goede gelegenheid om niet alleen je gevende houding te oefenen, maar ook je ontvangende en dankbare houding. Het kan heel krachtig zijn om gedurende deze maand niet alleen vast te leggen wat je aan anderen hebt gegeven, maar ook waar je zelf dankbaar voor bent. Om oog te hebben voor de cadeautjes – materieel en immaterieel – die op je eigen pad komen. Gun anderen ook hun geefervaringen!

De inspiratiebron

Het boek '29 Geschenken' vertelt het verhaal van Cami Walker, die op 35-jarige leeftijd worstelt met multiple sclerose. Omdat ze lichamelijk zo weinig meer kan raakt ze in een depressie. Tot ze het volgende opmerkelijke 'recept' ontvangt: "Geef gedurende een periode van 29 dagen onvoorwaardelijk aan anderen." Enigszins sceptisch en met frisse tegenzin zet ze het advies in daden om: 29 geschenken gaat ze weggeven in 29 dagen tijd. Aanvankelijk denkt ze dat ze niets te bieden heeft, maar al gauw merkt ze dat ze ondanks haar ziekte, haar beperkte energie en haar krappe budget wel degelijk iets kan betekenen voor anderen. Veel van de geschenken die zij weggeeft zijn bescheiden, zoals een telefoontje naar een vriendin die zich eenzaam voelt en een beetje wisselgeld aan een zwerver. Toch verandert haar leven totaal: ze focust zich niet langer op haar eigen ellende, maar op de goede dingen in het leven. Haar MS geneest niet, maar ze kan beter omgaan met de gevolgen ervan en de pijn heeft haar niet meer voortdurend in de greep. Haar relaties met vrienden, familie en partner verdiepen zich, en wereldwijd heeft zij inmiddels al vele mensen geïnspireerd om ook de 29 daagse geefuitdaging uit te gaan.

Doorgeefboeken

Sinds juli circuleren er enkele exemplaren van het boek van Cami Walker. Wil je ook op de leeslijst, stuur dan een mailtje naar verdubbeldame[at]gmail.com. Veel bibliotheken hebben het boek ook, en voor een paar centen is het als Engelstalig tweedehandsje ('29 Gifts') aan te schaffen via Amazon.de. Om aan de Geefmaand mee te doen is het echter niet noodzakelijk om het boek gelezen te hebben. De kracht en de lol van het geven zul je snel genoeg zelf ervaren, en via deze website kan je genoeg inspiratie opdoen.

29 of 30 dagen?

"November heeft toch 30 dagen? Wat is dat dan voor gekke 29-daagse?" Eh, juist ja. De Verdubbeldame heeft de uitdaging eigenhandig opgerekt tot 30 dagen, maar wie denkt "Pfff, dat is me écht een dag te veel", die begint gewoon een dag later, of stopt er een dagje eerder mee.

En, durf je de uitdaging aan te gaan? 

Eind oktober praat Mirjam zichzelf alvast wat moed in: "En vergeet je zelf niet.... Soms is het ook heel fijn om jezelf iets te geven, te gunnen. Even niets aan de bol, lekker tijd voor jezelf. Of juist wel iets doen, zoals een klus waar je al heel lang tegenop zag, en die (meestal!) dan heel erg meevalt. Ben mezelf gewoon moed aan het inpraten, he? ;)"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...